Descoperirea cunoştinţelor
Knowledge Discovery >> Descoperirea cunoştinţelor >> ştiinţă >> dicţionar >> oamenii de stiinta de renume >> chimisti >> 

John Cornforth

 
John Cornforth
John Cornforth

Cornforth, John (1917-) este un chimist australian. El a împărtășit Premiul Nobel din 1975, în chimie cu chimistul elvetian Vladimir Prelog. Cornforth a castigat pentru munca sa cu privire la sinteza compușilor chimici importante care au loc în natură.

John Warcup Cornforth sa născut în Sydney, Australia, la un tată britanic și o mamă germană. El a fost al doilea din cei patru copii. Cornforth petrecut o parte din copilărie în Sydney și o parte în mediul rural New South Wales. Până la vârsta de 10, el a experimentat o pierdere notabilă a auzului ca urmare a otoscleroză. Otoscleroză este o tulburare a urechii în care se formează un creștere osoase în jurul bazei de unul din oasele din urechea medie. Creșterea pastreaza osul de la mișcare și de aceea împiedică transmiterea vibrațiilor sonore la urechea interna. Pierderea Cornforth a auzului a fost foarte treptat în următorii 10 ani, asa ca el a fost capabil să participe la Liceul Sydney Boys ". În acest timp, unul dintre profesorii săi l-au influențat să studieze chimia.

Cornforth a participat la Universitatea din Sydney, și, deși el nu a fost în măsură să auzi prelegerile, a fost atras de munca de laborator în chimia organică. A absolvit cu onoruri de primă clasă în 1937. Cornforth a fost unul dintre doi studenți primit o bursă specială Universitatea Oxford. Celălalt a fost dat la Rita Harradence, de asemenea, de la Sydney și chimie a studia. Cornforth și Harradence căsătorit în 1941. În acel an, el a primit doctoratul la Oxford. La Oxford, Cornforth studiat cu chimist britanic Robert Robinson. Robinson anterior au predat în Sydney și mai târziu a primit Premiul Nobel 1947 in chimie pentru munca sa pe alcaloizi din plante.

Cornforth și Harradence adesea colaborat la proiecte chimice. În timpul al doilea război mondial (1939-1945), au devenit implicat cu activitate de cercetare pe penicilină la laboratorul lui Robinson. Mai târziu, Cornforth ajutat scrie cartea The Chemistry of penicilină (1949), care cronica efortul internațional de dezvoltare a antibioticului.

În 1946, s-au alăturat Cornforth Medical Research Council. Prin 1951, el ar putea sintetiza grupul de compuși cunoscuți ca steroizi nearomatice. Steroizii care apar în natură sunt vitale pentru procesele organismului de lucruri vii. Acestea includ steroli, cum ar fi colesterolul; Acizii biliari din ficat; hormoni suprarenali; hormoni sexuali; și otrăvuri în anumite râioa

Page          [1] [2]