Descoperirea cunoştinţelor
Knowledge Discovery >> Descoperirea cunoştinţelor >> ştiinţă >> dicţionar >> termeni de plante >> 

Sap

 
Sap
Răsfoiți articol Sap Sap

Sap, sucul apos de plante. SAP este cea mai mare parte de apă în care minerale și anumite alimente sunt dizolvate. Acesta este prezent în cele mai multe părți ale plantelor vii. Sap care apare în structurile rotunjite cunoscut sub numele de vacuole de celule obișnuite se numește seva celulei. SAP este, de asemenea, prezent în cavitățile de celule desfășoară specializate în anumite plante. Plantele cu celule conductoare sunt numite plante vasculare; ferigi, conifere, și plante cu flori sunt exemple.

Apa in SAP pot proveni din sol, și în plante cel mai vasculare apă și minerale dizolvate sunt absorbite prin rădăcini. Plantele care trăiesc în apă (crini de apă și alge, de exemplu) absoarbe apa direct prin straturile exterioare. Unele alge, ciuperci și bacterii absorb apa direct de la umezeala din aer. Epifite-plante care cresc pe lângă suprafețele de trai sau copaci morți sau alte plante, rock, sau chiar pentru a obține, de asemenea clădiri apa de umezeala din aer. Plante care sunt parazitare pe alte plante absorb seva direct din gazdele lor.

În plante vasculare, SAP este realizată în țesuturile care desfășoară speciale numite xylem și phloem, pe lângă care apar în vacuole și în alte părți ale plantei. Xylem și phloem conțin de obicei mai multe celule specializate care efectuează, permițând mișcarea rapidă a seva de-a lungul plantei. De exemplu, xylem transportă apă și minerale dizolvate din sol prin rădăcini și tulpini de frunze verzi. Aici apa din seva este utilizat la fabricarea produselor alimentare. Floem poarta alimentar pentru părți ale plantei în care este necesar pentru creștere sau în cazul în care pot fi stocate pentru o utilizare viitoare.

Unele produse importante comercial sunt fabricate din sevă-zahăr și melasă din seva de trestie de zahăr, sirop de arțar din seva de arțar de zahăr, sirop și sorg din seva de sorg zaharat.